Cukrovka 2. typu a vánoční cukroví – jak na něj?
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 1.12.2025
Na první pohled by se mohlo zdát, že cukrovka a cukroví nejdou dohromady. Ale nemusí to tak být. Jak si užít vánoční cukroví i při cukrovce 2. typu?

Jak asi víte, většina klasických receptů na cukroví je založena zejména na běžné, tedy bílé pšeničné, mouce, cukru, tuku, vejcích, oříšcích a nebo kakau. Nicméně mouka zbavená vlákniny a jakýkoliv druh cukru, ať už je to ten bílý řepný, tmavý třtinový, kokosový nebo třeba panela a z nich připravené džemy, krémy a polevy, mají poměrně vysoký glykemický index. A to znamená, že vaše hladiny krevního cukru ovlivňují hodně a rychle. Chutné a pro diabetiky mnohem vhodnější vánoční cukroví lze ale upéct i bez těchto nezdravých surovin.
Ačkoliv úplně nejlepší volbou je nemlsat, především o Vánocích je to těžké. Přiznejte se, kdo z vás dokáže odolat. Určitě je ale lepší hřešit tak, aby vaše glykémie nelétaly jak na horské dráze. Pojďme se spolu tedy podívat blíž, z čeho a jak takové opravdu dia cukroví připravit.
Základním krokem je snížit obsah sacharidů, hlavně tedy těch s vysokým glykemickým indexem – tedy mouky a cukru. Skvělou volbou je i navýšit obsah bílkovin, například pomocí tvarohu, vajec či proteinového prášku, a volit kvalitní, co nejméně zpracované tuky, jako jsou máslo a sádlo.
Mouky
Místo receptů z klasické bílé mouky vybírejte raději ty z mouky celozrnné, například žitné, pšeničné, špaldové (pozor na trhu je špaldová mouka bílá, s tou si ale vůbec nepomůžete) a nebo pohankové. Část mouky se dá také nahradit kakaovým práškem či neochuceným syrovátkovým proteinem.
A nebo ještě lépe vsaďte na mouky nízkosacharidové, jako je mandlová, kokosová a různé druhy najemno namletých oříšků. Pozor ale, nejde s nimi v receptech nahradit pšeničnou mouku jedna ku jedné a mnohdy je ani nelze zaměňovat mezi sebou vzájemně. Každá má totiž jiné vlastnosti, je jinak savá, jinak mastná, prostě se v těstě se chová odlišně.

Sladidla
Když se chcete vyhnout cukru, narazíte na řadu alternativních sladidel. Některé jsou vhodnější, jiná méně vhodná a některým je lepší se vyhnout úplně. Ne vše průmyslově vyrobené musí být nutně nezdravé a ne vše naprosto přírodní musí být dobrá volba, nebo alespoň ne v jakémkoliv množství.
Ze sladidel doporučujeme zejména erythritol, dále xylitol (pokud ale máte doma psy, raději se mu vyhněte, je pro tato zvířata toxický) a steviolglykosidy. Sladidla na bázi stévie pomohu být záludná, obvykle se totiž prodávají ve směsi s jinými sladidly. Často právě ve směsi s běžným cukrem a nebo fruktózou, která sice přímo nezvyšuje hladiny glukózy v krvi, ale její nabytek přispívá ke ztukovatění jater, a tím i k rozvoji a zhoršování inzulinové rezistence a cukrovky 2. typu.
Volte proto raději steviolglykosidy v podobě čistého prášku, roztoku s kapátkem a nebo ve směsi s již zmíněným erythritolem. Za studena je vhodný i čekankový sirup, pokud vám nepůsobí trávicí potíže, měl by ale být bez dalších přísad. A vyhněte se variantám s umělým sladidlem sukralózou.
Veškerá umělá sladidla, nejen sukralózu, ale i aspartam, neotam, acesulfam K a sacharin NEdoporučujeme. Ačkoliv mají mizivou až nulovou energetickou hodnotu, jejich konzumace může negativně ovlivňovat střevní mikrobiom, odporovat chuť k jídlu a prohlubovat návyk na sladkou chuť. Následkem toho se pak zvyšuje riziko nadváha, srdečně-cévních onemocnění a práve i cukrovky 2. typu.
Další suroviny
Více se o moukách, sladidlech, tucích, vejcích, oříškách, kakau a čokoládě a dalších surovinách vhodných na pečení (nejen) dia vánočního cukroví a vánočky, ale i na přípravu mnoha dalších dobrot a jídel dozvíte v naší elektronické knížce Zdravější Vánoce – praktický průvodce svátky s cukrovkou 2. typu s recepty. Najdete v ní také tipy a triky pro dobré glykémie a spoustu receptů, od cukroví přes vánočku, sváteční hlavní pokrmy, polévky a přílohy až po silvestrovské pohoštění.

Dia recepty na vánoční cukroví
Teorie je jedna věc, ale praxe může být trochu jiná a složitější. Určitě vás proto zajímá, jak výše uvedené rady použít přímo při pečení cukroví. Cukroví, která si stále užijete, přinese vám tradiční vánoční chutě a vůně, ale přesto nehrozí vaše hladiny krevního cukru. Inspirujte se následujícími recepty. Třeba vás dokonce osloví více než ty běžné, tak jen pozor, ať opak nemlsáte příliš. I zdravější a dia cukroví je totiž stále poměrně kalorické.
Stáhněte si naši mini kuchařku Tipy na vánoční cukroví při cukrovce 2. typu, ve které najdete následující pro diabetiky upravené klasické druhy:
- Vanilkové rohlíčky
- Pracny / medvědí tlapky
- Linecké kolečka s malinovým “džemem”
- Kakaová linecká srdíčka
- Ořechy plněné krémem
- Kávové ořechové čtverečky
- Pařížské rohlíčky / košíčky
- “Raffaello” kuličky
Vyzkoušejte ale třeba i další pro diabetiky vhodné recepty cukroví. Z pečených například:
- Išelské dortíčky lískooříškové s meruňkovým džemem
- Kávové rohlíčky
- Low carb ořechová kolečka se slaným karamelem
- Išelské dortíčky kakaové s vlašskoořechovou náplní
- Kokosová kolečka
- Nízkosacharidové perníčky
a z nepečených druhů pak:
- Kávová zrna
- Včelí úly / vosí hnízda
- “Ferrero Rocher” kuličky
- Čokoládovo-ořechové kostičky
- Tříbarevný arašídový nugát
- Čokoládovo-avokádové lanýže
S rozumem a správně vybranými recepty můžeme být i vánoční cukroví součástí jídelníčku diabetika. Námi vybrané druhy se nemusíte obávat nabídnout ani přátelům a svojí rodině (samozřejmě s ohledem na případné alergie či intolerance). Pevně věříme, že si díky našim tipům budete moci užít letošní Vánoce naplno, a přesto s hladinami krevního cukru v rozumných hodnotách. Bez trápení se, bez pocitu omezení.
Představte si vaše rozhodnutí o cukroví a svátečním jídle jako dárky, které dáváte sami sobě. Tato myšlenka vás povede k volbám, které podpoří vaše zdraví a pěkné stabilní glykémie bez pocitu újmy na sváteční atmosféře.










