Podzim a cukrovka 2. typu – Které sezónní potraviny zařadit do jídelníčku?
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 1.11.2025
Podzim a cukrovka 2. typu: podzim kromě barev přináší také mnoho sezónních potravin, které byste při cukrovce rozhodně měli zařadit do jídelníčku. Které to jsou?

Podzimní plody jsou pestré a zdravé, ale s cukrovkou 2. typu je třeba přemýšlet nad obsahem sacharidů, glykemickým indexem (GI) a glykemickou náloží (GN).
Neméně důležitý je samozřejmě celkový náhled na stravu. Jídelníček by měl být založen převážně na tzv. základních neboli skutečných potravinách. Jedná se o potraviny, které mají jednoduché složení a jsou co nejméně zpracované. K základním potravinám patří maso, vnitřnosti, ryby, vajíčka, mléko a neochucené mléčné výrobky, zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny a kvalitní výrobky z nich (např. kvasové pečivo), ořechy a semínka. Tyto potraviny jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny, minerální látky, vlákninu a další důležité živiny, které podporují naše zdraví. Proto by měly tvořit základ našeho stravování.
Podzim: Sezónní ovoce
Jablka
Mají střední GI (36–44). Jablka jsou jedním z vůbec nejoblíbenějších druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Nabízejí nejen širokou škálu chutí a textur, od velmi sladkých až po osvěžující kyselá, od křupavých po měkká, ale jsou také bohatým zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Obsahují vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi (středně velké jablko může obsahovat až 4 g vlákniny).
Navíc jsou plná vitamínu C, draslíku a antioxidantů, které posilují imunitní systém, snižují zánět a pomáhají chránit srdce a cévy před poškozením volnými radikály. Většina těchto cenných látek se nachází ve slupce, proto je ideální konzumovat jablka neloupaná. Při cukrovce 2. typu budou vhodné méně sladké odrůdy, jako jsou například Granny Smith, Idared nebo Braeburn, i když rozdíl v obsahu sacharidů mezi odrůdami nebývá příliš velký.
Jablka jsou perfektní jako rychlá, zdravá svačina – samozřejmě ne samotná, ale společně s dostatkem bílkovin. Skvěle se hodí i do nejrůznějších pečených dezertů. Můžete je zkombinovat také s masem, například kuřecím nebo vepřovým, kde jejich sladkokyselá chuť vytvoří dokonalý chuťový zážitek.
Tipy na recepty z jablek:
- Jablko s cottage sýrem, skořicí a mandlemi
- Salát z máslové dýně a jablek
- Zapečená cottage ovesná kaše s jablky a pekanovými ořechy

Hrušky
Podobné jako jablka, nižší GI (33–38). Zasytí, když se sní i se slupkou. V hruškách najdeme velký podíl vitamínu C a E. Kromě toho i vitamíny B1, B2, B3 neboli niacin a vitamín B9, jinak také folát. Z minerálních látek hrušky obsahují hlavně hořčík, železo a velký podíl draslíku. V menší míře mají také vápník, měď, mangan, fosfor, bor a zinek. Hrušky jsou lepším zdrojem minerálů než jablka. Dodají nám hodně vlákniny. Ta je z velké části tvořenaá nerozpustnou vlákninou bohatou na lignin.
Hrušky jsou také skvělou volbou ke svačině, v kombinaci s bílkovinami. Výborně se hodí i do pečených dezertů, ovocných salátů a můžeme je zapékat i s masem.
Tipy na recepty z hrušek
Švestky
Čerstvé mají střední GI (40–53), sušené (švestky) už vyšší, proto pozor na množství. Také švestky nabízí široké spektrum zdravotních benefitů. Jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá zpomalovat trávení a vstřebávání cukrů, což je důležité pro udržení stabilní hladiny glukózy v krvi. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jako jsou polyfenoly, švestky pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, což může přispět ke snížení zánětů a ochraně buněk před poškozením. Švestky jsou navíc bohaté na vitamíny C a K, které posilují imunitní systém, a obsahují draslík, což je klíčová minerální látka pro regulaci krevního tlaku a podporu zdraví srdce.
V kuchyni jsou čerstvé švestky neuvěřitelně všestranné. Můžete je přidat do jogurtu či tvarohu, a připravit si tak zdravou svačinu nebo snídani. Jejich sladká a šťavnatá chuť je ideální do salátů. Pečené švestky se skvěle hodí jako příloha k masu nebo jako základ pro zdravé dezerty.
Tipy na recepty ze švestek
Ořechy (vlašské, lískové)
Téměř neobsahují sacharidy, mají zdravé tuky a vlákninu. Jsou výbornou volbou ke svačině i jako doplněk k ovoci. Vlašské a lískové ořechy jsou bohaté na vitamín E, který má antioxidační účinky a podporuje zdraví cév. Obsahují také hořčík a omega-3 mastné kyseliny, které snižují záněty a podporují zdraví srdce. Ořechy jsou také dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správný metabolismus sacharidů a zdraví nervového systému.
Tipy na recepty z ořechů
- Krémové těstoviny s houbami a ořechy
- Ořechová roláda LC
- Jablečná svačinka do sklenice s ořechy, jogurtem a chia

Podzim: Sezónní zelenina
Dýně
Má nízkou energetickou hodnotu, ale vyšší GI (65–75), proto je lepší ji jíst s bílkovinou a tukem (např. jako dýňovou polévku se smetanou a kuřecím masem). Dýně jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a různé antioxidanty. Oranžová dužnina dýně obsahuje betakaroten a další karotenoidy, které snižují záněty v těle.
Mezi populární druhy patří máslová dýně, muškátová dýně nebo dýně Hokkaido, kterou lze jíst i se slupkou. Další zajímavou odrůdou je špagetová dýně, jejíž vláknitá dužina po upečení připomíná špagety, a je tak skvělou náhradou za těstoviny v nízkosacharidové stravě. V kuchyni můžeme dýni využít na mnoho způsobů. Skvěle se hodí na přípravu krémové polévky, dýňového pyré, pečených hranolků nebo ji můžeme upéct spolu s jinou zeleninou jako výbornou a zdravou přílohu.
Tipy na recepty z dýně
Červená řepa
Obsahuje sacharidy, GI cca 64, ale díky vláknině střední GN. Červená řepa je výborným zdrojem mnoha prospěšných látek, včetně vlákniny, folátu (vitamínu B9), manganu, draslíku, železa a betainu. Obsahuje také přirozeně se vyskytující dusičnany, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý, podporující zdraví srdce a zlepšující krevní oběh.
Je však důležité konzumovat červenou řepu s opatrností, protože obsahuje více sacharidů, které mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi. Nejlepší je zařadit červenou řepu do jídelníčku v menších porcích a kombinovat ji s bílkovinami a zdravými tuky, což pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů a stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Mladé menší bulvy lze jíst i syrové. Ty větší budou lépe chutnat vařené, pečené či kvašené. Tepelně upravená a následně vychlazená řepa je vynikající do salátů nebo jako součást různých zeleninových pokrmů. Její sladká a zemitá chuť se skvěle doplňuje třeba s kozím sýrem a také s tuňákem.
Tipy na recepty z řepy

Celer, zelí, kapusta, růžičková kapusta
Nízký obsah sacharidů, nízký GI, výborná volba. Zelí a kapusta jsou bohaté na vitamin C, který je silným antioxidantem podporujícím imunitní systém a zdraví pokožky. Vitamin K1 je důležitý správné srážení krve, v kysaném zelí pak nalezneme i vitamín K2 nezbytný pro zdraví kostí. Tyto druhy zeleniny obsahují také vápník a hořčík, které podporují zdraví kostí a kardiovaskulární systém.
Tipy na recepty
- Zapečená růžičková kapusta
- Bílá polévka se zelím a koprem
- Pečený celer s gorgonzolou, vlašskými ořechy a špenátem
Zajímá vás více o stravování při cukrovce? Více se dozvíte na našem blížícím se DiaKongresu, kde se budeme podrobněji věnovat stravování a vyváženému jídelníčku při cukrovce. Zjistíte, jak efektivně bojovat proti vysokým glykémiím pomocí stravy, naučíte se, které potraviny jsou vhodné a které naopak ne, a nebudou chybět ani příklady vhodných jídelníčků.
Startujeme už 3. 11. 2025, tak si rezervujte své místo ještě dnes a zjistěte, jak si jídlo užívat i s cukrovkou.










