Zmrzlina při cukrovce: jak na ni?
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 25.6.2025
Zmrzlina při cukrovce: horké letní dny si žádají ledové osvěžení. Jak si ale dopřát zmrzlinu při cukrovce, aniž by vám vystřelila glykémie do nebes? Máme pro vás pár tipů…

Léto je pro většinu z nás obdobím slunce, dovolených, osvěžení a samozřejmě i zmrzlin. Pro ty, kteří žijí s diabetem 2. typu, ale může být toto období i výzvou. Vyšší teploty, nepravidelný režim během dovolených, grilování a častý pobyt venku mohou narušit rovnováhu glykémií. O to důležitější je dbát na pravidelný pitný režim, lehkou stravu a kontrolu příjmu sacharidů.
Cukrovka neznamená, že bychom se museli zmrzliny úplně vzdát. Naopak – pokud si dobře naplánujeme jídelníček, vybereme si pečlivě vhodnou variantu nebo si zmrzlinu připravíme doma, můžeme si ji v klidu vychutnat bez negativního dopadu na naši glykémii. Pojďme se společně podívat, jak na to.
Jak je to se zmrzlinami a nanuky při cukrovce?
Zmrzlina bývá často sladká, tučná a plná jednoduchých cukrů – což jsou přesně ty složky, které bychom při diabetu měli omezovat. Běžné smetanové zmrzliny obsahují kromě mléka i přidaný cukr, glukózový sirup, stabilizátory, aromata, barviva a další látky, které mohou rychle zvýšit hladinu cukru v krvi. Často se nejedná o zmrzliny v klasickém pojetí, ale spíše o mražené tukové krémy nebo „oslazené šťávy“, které s kvalitní zmrzlinou nemají nic moc společného a nejsou tak vhodné do jídelníčku zdravého jedince, natož diabetika.
V horkých dnech ale chuť na něco studeného přichází často, a tak je dobré mít v rukávu několik osvědčených tipů, jak tu správnou zmrzlinu najít:
- Pečlivě čteme etikety – u kupovaných zmrzlin sledujeme množství sacharidů na porci. Ideálně volíme ty, které mají méně než 15 g sacharidů na jednu porci (cca 100 ml).
- Volíme ovocné nebo tvarohové varianty bez přidaného cukru. Některé značky již dnes nabízejí „diabetické“ nebo „bezcukrové“ zmrzliny slazené například erythritolem nebo stévií. Trh nabízí také zmrzliny proteinové, které by měly mít vyšší podíl bílkovin, než standardní druhy (pozor, takto označena může být řada výrobků a to i ty, které se ve skutečnosti až tak výrazně podílem bílkovin neliší – vždy pozorně čtěte etikety).
- Dáváme si pozor na velikost porce – i zdravější zmrzlina ve větším množství může výrazně zvýšit glykémii. V sortimentu obchodů dnes najdeme řadu zmrzlin také v miniverzích – uspokojí chuťové pohárky stejně, jako porce klasická, avšak za cenu menšího přísunu kalorií a souvisejících cukrů.
- Nejlepší zmrzlina je ta domácí – máme naprostou kontrolu nad složením, množstvím cukru, tuku i použitými surovinami.
Zmrzlinu můžeme zařadit do našeho jídelníčku i při diabetu, pokud dodržíme pár základních zásad:
1. Zmrzlina jako součást celého dne
Zmrzlinu bychom neměli vnímat jako „navíc“, ale jako součást denního příjmu sacharidů. Pokud víme, že si odpoledne dáme porci domácí zmrzliny, můžeme si naplánovat lehčí oběd s nižším obsahem sacharidů. Pokud zmrzlina obsahuje spíše sacharidy, můžeme si před ní dát porci bílkovin (tvaroh, jogurt) nebo ještě lépe kompletní oběd, který nám pomůže snížit výkyv glykemie přísunem dalších živin – tuků, bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny (např. vepřová pečeně se špenátem a bramborem nebo krůtí plátek se salátem a černou čočkou).
2. Zmrzlina po pohybu
Fyzická aktivita pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Když si zmrzlinu dáme po procházce nebo po plavání, naše tělo ji zvládne lépe zpracovat. Naopak pokud bychom snědli vysokosacharidovou porci a následně intenzivně sportovali, mohla by hrozit až hypoglykeme!
3. Volíme zdravé sladidlo
Při domácí výrobě zmrzliny můžeme použít přírodní sladidla s nízkým glykemickým indexem – například erythritol, xylitol, čekankový sirup, stévii nebo využít přirozeně se vyskytujících cukrů v ovoci (pozor však na použití velkého množství ovoce).
4. Kombinujeme s vlákninou a bílkovinami
Přidáním jogurtu, tvarohu, kvalitního proteinu, oříšků, avokáda nebo chia semínek zpomalíme vstřebávání cukrů do krve.

Zmrzlina při cukrovce: domácí recepty
A teď to nejdůležitější – recepty na zmrzliny, které si můžeme připravit sami doma a bez výčitek si je vychutnat. Ke slazení domácích zmrzlin, sorbetů a nanuků používáme nejlépe ovoce, vysokoprocentní čokoládu a nebo sladidla pro diabetiky vhodnější, tedy erythritol, xylitol, steviol-glykosidy či čekankový sirup. Ještě upozornění – i u sladidel si vždy hlídejte složení. Steviol-glykosidy lze zakoupit jak čisté (drahé, ale extrémně sladivé), tak i ve směsích s jinými sladidly, například cukrem, nebo fruktózou, které ale (nejen) pro diabetiky nejsou vhodné. Dobrou volbou naopak bude směs steviol-glykosidů s erythritolem či xylitolem.
Nejlepších výsledků při výrobě domácí zmrzliny dosáhnete s použitím zmrzlinovače (nejlépe toho s vlastním chlazením), který krém během mražení dostatečně našlehá. Pokud nemáte zmrzlinovač, můžete si připravit zmrzlinu trochu jinak – rozmixováním zmraženého ovoce s jogurtem, tvarohem či některými z výše uvedených tučnějších přísad. Pomocí mixéru nebo častým promícháváním vidličkou během mražení lze vyrobit i trochu hrubší sorbet či granitu (ledovou tříšť). A samozřejmě nemůžeme zapomenout na nanuky, ty jsou ze všech mražených pochoutek nejjednodušší, jen je potřeba si na ně sehnat formičky.
Všechny recepty níže vycházejí z principů zdravého stravování při diabetu a jsou inspirovány jídelníčkem z portálu Jídelní plán.
1. Jogurtová zmrzlina s lesním ovocem
Suroviny:
- 250 g bílého řeckého jogurtu (ideálně 0,5-5 % tuku)
- 150 g mraženého lesního ovoce
- 1–2 lžíce erythritolu
- 1 lžička citronové šťávy
Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme do hladké hmoty. Dáme zamrazit do menších formiček nebo jako nanuky. Podáváme po 3–4 hodinách zmražení.
TIP: Přidáním lžíce chia nebo lněných semínek zvýšíme obsah vlákniny.
4. Tvarohovo-meruňková zmrzlina
Suroviny:
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g čerstvých nebo mražených meruněk
- 1 lžíce stévie nebo erythritolu
- 1 lžíce citronové šťávy
Meruňky krátce povaříme s citronovou šťávou a sladidlem. Necháme vychladnout a smícháme s tvarohem. Pak vložíme do formiček a zmrazíme.
TIP: Tvaroh dodá bílkoviny a zmrzlina tak zasytí víc než běžná smetanová. Doplnit zmrzlinu můžeme také lžící 100% mandlového másla nebo můžeme jednotlivé zmrzliny před ztuhnutím posypat drcenými mandlemi.
5. Avokádová čokoládová zmrzlina
Suroviny:
- 1 zralé avokádo
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1–2 lžíce erythritolu nebo stévie
- 100 ml mandlového nebo kravského mléka
- kapka vanilkového extraktu
Všechny ingredience rozmixujeme do hladka. Vzniklou směs dáme do mrazáku na 3–4 hodiny. Zmrzlinu můžeme podávat s hoblinkami hořké čokolády.

Závěr
Diabetes 2. typu rozhodně neznamená konec letních radostí a zmrzlinových chvilek. Když budeme plánovat, vybírat vhodné suroviny a přemýšlet nad tím, co jíme, můžeme si zmrzlinu užít bez výčitek i bez rizika zvýšené glykémie.
Díky domácím receptům máme kontrolu nad tím, kolik cukru skutečně přijmeme – a navíc si můžeme vytvořit zmrzliny přesně podle naší chuti. A když k tomu přidáme trochu pohybu, dobrý pitný režim a lehké, vyvážené jídlo, bude naše léto opravdu osvěžující a navíc zdravé.
Více o zmrzlinách při cukrovce 2. typu se dozvíte v naší letní kuchařce Léto s cukrovkou, kde mimo jiné najdete spoustu zajímavých tipů a triků, jak si užít léto naplno bez obav o své zdraví. Nechybí ani spousta chutných receptů.
Můžete nás sledovat i na našich sociálních sítích, kde každý den přidáváme zajímavé recepty, tipy pro lepší glykémie a hlavně se stanete součástí komunity pacientů, kteří se rozhodli vzít zdraví do vlastních rukou. Na cukrovku nemusíte být sami.