Cukrovka a léto: 3 tipy na grilování
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 11.6.2025
Cukrovka a léto: léto je tady a s ním neodmyslitelně přicházejí i grilovačky. Jak si užít grilování se vším, co k tomu patří, a přitom si udržet glykémie v normě? Máme pro vás pár tipů…

Léto je obdobím, kdy si mnoho lidí užívá pobyt venku, slunečné počasí a společná setkání u grilu. Pro lidi s cukrovkou však může být grilování výzvou – lákavé pokrmy plné sacharidů, sladké marinády nebo alkohol mohou snadno rozhodit hladinu cukru v krvi. Dobrou zprávou ale je, že s trochou plánování a správnými volbami si můžete grilování naplno užít i s diabetem. A to se vším, co k tomu patří, bez zbytečného strachu. Jak na to? Máme pro vás 3 praktické tipy, které byste měli mít na paměti při každém grilování.
1. Vybírejte chytře – dejte přednost bílkovinám a zelenině
Grilování nemusí být jen o tučných klobásách nebo marinovaném mase plném cukru. Pokud máte cukrovku, klíčové je vybírat suroviny, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Co zvolit pri grilovaní?
Libové maso jako kuřecí prsa bez kůže, krůtí maso, ryby (losos, pstruh), hovězí nízký roštěnec, svíčková nebo vepřová panenka či kotleta bez tukového krytí obsahují hodně bílkovin a současně málo tuků. Vhodnou alternativou jsou také rostlinné zdroje bílkovin – například tofu, tempeh nebo grilovaný sýr typu halloumi.
Zelenina na gril je ideální příloha – obsahuje málo sacharidů a hodně vlákniny, která pomáhá zpomalovat vstřebávání cukru do krve. Doporučujeme cuketu, patizon, papriku, lilek, rajčata, cibuli, chřest, houby nebo v omezeném množství i kukuřici.
- Grilovaná vepřová krkovice
- Grilovaná cuketa a dýně
- Grilované meruňky s mozarellou
- Grilované asijské kuřecí paličky

2. Pozor na přílohy a omáčky
Grilování často doprovází různé pečivo a jiné přílohy, omáčky a dipy, které mohou být nenápadným zdrojem skrytých sacharidů a cukrů, někdy i tuků. Tomu je dobré se vyhýbat, protože obsahují zbytečné množství kalorií, což není vhodné, pokud se snažíte zmenšit obvod svého pasu, a navíc mohou výrazně rozkolísat vaše glykémie. I zde platí pravidlo – to, co si připravíte sami doma, je pro vás bezpečnější.
Přílohy: Vyhýbejte se bílému pečivu, bramborovému salátu s majonézou nebo těstovinám. Místo toho sáhněte po kvalitním celozrnném nebo nízkosacharidovém pečivu (a to v menším množství), zeleninových a luštěninových salátech, grilované či syrové zelenině nebo třeba „bramborovém“ salátu, kdy použijete více zeleniny a méně nebo i žádné brambory a místo majonézy zakysanou smetanu či řecký jogurt.
Omáčky a dresinky: Kečup, barbecue omáčky nebo sladké hořčice mohou mít vysoký obsah cukru, případně i škrobu, který má také vysoký glykemický index. Doporučujeme připravit si domácí dipy – např. řecký jogurt s česnekem a bylinkami, avokádový dip (guacamole), nebo zakoupit hořčici bez přidaného cukru.

3. Sledujte hladinu cukru a nezapomínejte na pitný režim
Letní teploty, fyzická aktivita a alkohol – to vše může ovlivnit vaši hladinu cukru v krvi.
- Kontrolujte glykémii – měřte si hodnoty před jídlem, případně i po jídle, abyste měli přehled. Grilování často trvá několik hodin, během kterých můžete sníst více, než si uvědomíte.
- Hydratace – pijte dostatekvody. Sucho v ústech, únava nebo bolest hlavy mohou být příznaky dehydratace, ale také hyperglykémie. Ideální je čistá voda, perlivá voda s plátkem citronu nebo bylinkové čaje bez cukru. S hydratací může pomocitaké konzumace zeleniny, která je bohatá na vodu i minerální látky. Pozor na kofein, působí totiž močopudně. Vyhněte se slazeným limonádám a ovocným džusům.
- Alkohol – pokud si ho dopřejete, mějte na paměti, že může nejprve zvyšovat a později snižovat hladinu cukru (zejména pokud nepřijímáte dostatek jídla). Vhodnější variantou jsou suchá vína, například ve formě střiku, nebo pivu typu dry (mají snížený obsah sacharidů) – v přiměřeném množství, ideální je ale alkoholu se vyhnout úplně. Vždy jezte spolu s alkoholem a sledujte glykémii i několik hodin po konzumaci.
Více o pitném režimu v létě se dozvíte v našem článku Léto a cukrovka 2. typu: Pitný režim, kde vysvětlíme, proč je hydratace tak důležitá, a podělíme se s vámi i o zajímavé recepty na letní osvěžení.
Cukrovka a léto – ještě více informací…
Zajímaly by vás další tipy a triky, jak si užít léto či grilování naplno a bez zbytečného odříkání? V naší mini e-knize zdarma – Léto s cukrovkou – tipy na grilování se mimo jiné dozvíte i tipy na potraviny, které jsou při cukrovce vhodné grilovat, a nechybí ani konkrétní recepty, které byste tuto sezónu rozhodně měli vyzkoušet. Pro ještě komplexnější informace doporučujeme naši e-knihu Léto s cukrovkou, kde se na 140 stranách podrobně věnujeme zvládání letního období s prediabetem či cukrovkou. Dozvíte se zásady pro lepší glykémie, informace o vhodnosti sezónních potravin a nechybí ani mnoho chutných receptů.