Hladina cukru v krvi, dlouhý cukr a jiné ukazatele
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 21.2.2024
Víte, že jsou při diabetu 2. typu potřebné jak pravidelné kontroly u lékaře, tak i domácí měření glykémií? Pojďme si ukázat, proč je důležité sledovat hladiny cukru v krvi i další údaje.
![Hladina cukru v krvi, dlouhý cukr a jiné ukazatele](https://www.setresdiabetes.cz/wp-content/uploads/2024/02/diamama_clanky_uvod_web_fotkysocialshare-1024x538.png)
Při diabetu 2. typu jsou důležitou součástí léčebného režimu jak pravidelné kontroly u vašeho lékaře, včetně krevních rozborů, tak i domácí měření hladin cukru v krvi. Jen tak můžete sledovat, jak se vaše nemoc vyvíjí a zda je dobře kompenzována. Zvýšené glykémie vám totiž škodí úplně stejně, ať už o nich víte, či nevíte.
Nedostatečně kompenzovaná cukrovka se pojí s vyšším rizikem mnoha zdravotních následků. Vysoké hladinu cukru v krvi obvykle nemají nějaké výrazné příznaky, nebolí. Ale jejich dlouhodobé následky jsou závažné a mnohdy nevratné.
Pokud se vám ale daří udržovat vaše glykémie co nejvíce v rozmezí normálních, zdravých hodnot, pak i vaše riziko poškození cév, nervů a ledvin, vzniku srdečního infarktu, mozkové mrtvice, diabetické nohy a dalších je minimální. Cílem každého diabetika by tedy mělo být snažit se svoji nemoc kompenzovat co nejlépe. Stabilizovat hladiny cukru v krvi a zabránit dalšímu zhoršování cukrovky 2. typu vám může pomoci náš program DiaZáklad.
Ukazatele kompenzace diabetu
Které údaje je tedy dobré sledovat a co nám říkají? Odrazovým můstkem nám může být především Doporučený postup péče o diabetes mellitus 2. typu (2020) České diabetologické společnosti, který uvádí glykémie 1 až 2 hodiny po jídle, glykémie nalačno, glykovaný hemoglobin a dále ukazatele pro hodnocení metabolického syndromu – tlak krve, obvod pasu, BMI, HDL cholesterol a také celkový a LDL cholesterol. Podívejme se na ně blíž.
Glykémie po jídle
Hladina cukru v krvi po konzumaci jakéhokoliv jídla či pití odpovídá tomu, jak si vaše tělo dokázalo poradit především s obsaženými sacharidy. Doporučuje se měřit glykémie především 1 hodinu od začátku jídla. Tehdy se vám většinou povede zachytit maximum vzestupu. Nicméně doplňkově k tomu může být užitečná i hodnota po 2 hodinách od začátku jídla, tehdy zase uvidíte, jestli hladiny cukru v krvi začaly dostatečně klesat. Dobré je znát i hodnotu před jídlem, abyste věděli nejen na kolik, ale také o kolik hodnoty narostly.
Každý diabetik může mít jinou glykemickou odpověď na různé potraviny, některé jsou ale v tomto ohledu mnohem problematičtější než jiné a jiné mohou naopak hodně pomoci. A právě tomu by měla odpovídat strava. Ty nejdůležitejší rady, které vám mohou pomoci udržet hladiny cukru v krvi po jídle v normě, najdete v našem e-booku zdarma 7 tipů na lepší glykémie při cukrovce 2. typu.
Neměřit si hladiny cukru v krvi po jídle je podobné, jako byste vyrazili během temné noci do lesa bez baterky. A doufali, že o nic nezakopnete, do ničeho nevrazíte a do cíle dorazíte naprosto v pořádku. Může se vám to povést, ale mnohem pravděpodobnější je, že si ublížíte.
Jaké by tedy glykémie po jídle měly být? Při výborné kompenzaci diabetu 2. typu se 1 až 2 hodiny od začátku jídla pohybují hladiny cukru v krvi v hodnotách okolo 5 až do 7,5 mol/l. Za uspokojivé jsou považovány hodnoty do 9,0 mol/l. Pozor ale, to už jsou glykémie, které nějaká zdravotní rizika znamenají, jen ne tak vysoká jako při cukrovce nekompenzované nebo nedostatečně kompenzované.
S uspokojivými glykémiemi byste se tedy určitě neměli spokojit, ale měli byste se snažit dosáhnout hodnot ještě nižších. A to především úpravou stravy. Zda postupujete ve změnách stravování správně, si můžete zkontrolovat úplně snadno právě měřením glykémií po jídle. Rozdíly poznáte prakticky ihned, už první lépe poskládaný pokrm se projeví.
![Hladina cukru v krvi, dlouhý cukr a jiné ukazatele](https://www.setresdiabetes.cz/wp-content/uploads/2024/02/diamama_clanky_uvod_web_fotkysocialshare-1-1024x538.png)
Glykémie nalačno
Jak už jsme si řekli, hladiny cukru v krvi po jídle reagují na změny ve stravě okamžitě. Ranní glykémie a glykémie před jídly jsou ale na tom jinak. Jejich snížení je proces dlouhodobý. Proč? Protože odpovídají především obsahu tuku ve vašich játrech – který je typicky u diabetu 2. typu zvýšený. Možná vám to přijde zvláštní, tak si to vysvětlíme podrobněji.
Proces zvaný glukoneogeneze je naprosto normální jev, který zdravého člověka chrání před hypoglykémií v době, kdy nejí. Jenže v případě ztukovatělých jater je tento proces špatně regulovaný a játra tvoří v době mezi jídly krevního cukru glukózy z jiných látek víc, než by bylo zdrávo.
A tím jsme se dostali k tomu, jak lačné glykémie dostat do normy. Je potřeba se zbavit tuku z jater, kde správně nemá co dělat – neboli zhubnout. A zároveň nepřijít o svalovou hmotu, vhodně poskládaný jídelníček je zásadní.
Je třeba ještě upozornit, že během správně nastaveného režimu hubnutí může dojít k přechodnému zvýšení glykémií ráno a mezi jídly. Tuky se totiž skládají z mastných kyselin a glycerolu, kdy při jejich spalování je energie z mastných kyselin využita na přeměnu glycerolu na glukózu. Jinak to prostě metabolicky nejde. Dobrá zpráva ale je, že jakmile se játra zbaví dostatku tuku, lačné glykémie poklesnou. U každého to ale může trvat jinak dlouho, obvykle se jedná řádově o týdny až měsíce.
U zdravých lidí se glykémie nalačno měřené z žilní krve pohybují mezi 3,9 až 5,6 mol/l. Při výborně kompenzované cukrovce 2. typu se budou držet do 6,0 mol/l, a jak při odběru z žilní krve, tak i při měřením glukometrem z krve kapilární. Za uspokojivé, tedy ne vyloženě špatné, ale také ani přímo dobré, jsou považovány hodnoty lačné glykémie do 7,0 mol/l v žilní krvi a do 8,0 mol/l při použití glukometru.
Především při používání inzulínu a některých léků může docházet i k hypoglyklémiím, kdy hladiny cukru v krvi klesají pod 3,5 mol/l a dochází k nepříjemným až nebezpečným tělesným projevům. Zde je na místě konzultovat vaši stravu s lékařem a podle toho upravit medikaci.
Glykovaný hemoglobin
V krevním rozboru ho najdete pod zkratkou HbA1c. Říká se mu také dlouhý nebo dlouhodobý cukr. Jak to? Glykovaný hemoglobin totiž vzniká nevratnou reakcí krevního barviva hemoglobinu s krevním cukrem glukózou, a to během doby života červených krvinek. Odráží nám tak průměr glykémií, jak těch lačných ranních, tak těch mezi jídly, po jídlech i behem noci, za poslední 8 až 12 týdnů.
A právě proto je dobré ho sledovat. Jako diabetik 2 typu máte nárok na jeho pravidelné kontroly. Návštěvy vašeho lékaře tedy nezanedbávejte. U zdravého člověka se glykovaný hemoglobin drží níže než 39 mmol/mol, u výborně kompenzované cukrovky 2 typu do 45 mmol/mol. Za ještě jakž takž uspokojivé můžeme brát hodnoty 60 mmol/mol, riziko vzniku komplikací jsou v těchto případech nižší než u cukrovky nedostatečně kompenzované, ale rozhodně ho nemůžeme zanedbat.
Další ukazatele metabolického (ne)zdraví
Nejenom pomocí glykémií a glykovaného hemoglobinu můžete sledovat, jak na tom s vaším metabolickým zdravím jste.
Jedním z velmi důležitých údajů je množství C-peptidu. Ten odráží, jak moc betabuňky vaší slinivky tvoří hormon inzulín potřebný pro udržování hladin cukru v krvi. Ve stručnosti platí, že u zdravých lidí se pohybuje mezi 260 a 1730 pmol/. Snížené hodnoty bývají při autoimunitních typech cukrovk, tedy při diabetu 1. typu a LADA.
Pro cukrovku 2. typu jsou naopak typické v jejích počátcích hodnoty C-peptidu výrazně zvýšené kvůli inzulínové rezistenci. Ale pokud jsou betabuňky slinivky poškozovány vysokými hladinami cukru v krvi, neboli diabetes 2. typu je špatně kompenzován, tak hodnoty C-peptidu klesají.
Jak je známo, cukrovka 2. typu patří mezi nemoci takzvaného metabolického syndrom. V tomto bodě lze obvykle odlišit DM2 od cukrovku typu MODY, která je dědičná a s metabolickým syndromem se nepojí. Mezi hlavní příčiny metabolického syndromu patří především právě již výše zmíněná inzulínová rezistence. Co to je? Vlivem nadměrného kalorického příjmu a dalších faktorů se tukové buňky v podkoží, do kterých tuk správně patří, zaplní. Každý má tento tukový práh jiný, po jeho překročení se tělo začíná dalšímu přílivu energie bránit.
Buňky začínají odmítat krevní cukr glukózu i tuky, snižuje se jejich citlivost na hormon inzulín. Ale zkonzumovanou energii je potřeba nějak zpracovat, tělo proti inzulínové rezistenci buněk “zatlačí” navýšením produkce inzulínu. A pokud stravu a životní styl neupravíme, vše se dál graduje.
A tak už roky před vznikem prediabetu a cukrovky 2. typu, tedy když jsou ještě glykémie v normě, lze pozorovat různé negativní projevy. A na ty se teď podíváme. Stejné parametry je totiž dobré sledovat tehdy, když se ještě snažíte cukrovce 2. typu vyhnout, tak i pokud už prediabetes či cukrovku 2. typu máte – a snažíte se tuto nemoc zvládnout s co nejmenšími následky na zdraví.
![Hladina cukru v krvi, dlouhý cukr a jiné ukazatele](https://www.setresdiabetes.cz/wp-content/uploads/2024/02/diamama_clanky_uvod_web_fotkysocialshare-2-1024x538.png)
Obvod pasu
Tuk se po zaplnění tukových buněk začne ukládat i jinam, do jater, do slinivky, do svalů. To se projeví především na obvodu pasu, rizikový je u žen nad 80 cm a u mužů nad 94 cm. Dobré je sledovat i jeho poměr k výšce postavy (anglicky zkracováno WHR nebo WtHR), zdravý je do 0,5. Tyto údaje jsou pro hodnocení zdravotního stavu přesnější než BMI.
Lipidový panel
Nadměrný příjem energie ovlivňuje i hladiny cholesterolu a krevních tuků. Typicky se snižuje tzv. hodný HDL cholesterol, nezdravé jsou hodnoty pod 1,0 mmol/l u mužů a pod 1,2 mmol/l u žen. Ideálně byste se ale měli snažit, aby se pohyboval nad 1,5 mmol/l. Naopak triglyceridy (TG), nazývané také triacylglyceroly (TAG) jsou při metabolickém syndromu zvýšené, nad 1,7 mmol/l. Opravdu zdravé jsou ale jeho hodnoty zhruba třikrát nižší a poměr TG/HDL-C do 0,8.
Celkový a LDL cholesterol již nejsou dle aktuálních poznatků považovány za ukazatele kardiovaskulárního rizika. Je potřeba je vždy hodnotit v kontextu – mohou být zvýšené například i vlivem hubnutí, neoptimálně pracující štítné žlázy, či zánětlivých procesů v těle. A škodlivé jsou především LDL-C částice zoxidované a zreagované s glukózou.
Další projevy metabolického nezdraví
Mnohy se s narůstající inzulínovou rezistencí a tloustnutím objevuje také zvýšený krevní tlak, tedy jeho hodnoty nad 130/85 až 140/90 mmHg. Výjimkou u metabolického syndromu či kouření nebývají ani vyšší hladiny kyseliny močové nebo dlouhodobě mírně zvýšené CRP – nad 5 mg/l (například u virových nemocí bývá do 50 mg/l, u těžkých bakteriálních infekcí okolo 200 až 300 mg/l).
S ozdravěním stravy a životního stylu a zhubnutím se tak mohou srovnat do normy nejen hladinu cukru v krvi, ale i hladiny krevních tuků, krevní tlak a další zdravotní potíže. Sledování glykémií, glykovaného hemoglobinu a dalších ukazatelů je pro léčbu cukrovky 2. typu nesmírně důležité. Pomáhá vám vhodně upravovat jídelníček, medikaci i další faktory a vyhnout se tak mnoha nepříjemným a často i nevratným komplikacím ze špatně kompenzované cukrovky 2. typu plynoucím.