Jídlo a cukrovka – 3 znaky, že se stravuji špatně
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 11.3.2025
Jídlo a cukrovka…Správné složení jídelníčku je pro diabetiky klíčové. Bohužel není vždy snadné rozpoznat, zda se stravujeme vhodně. Existují však znaky, které nám výrazně napoví…

Podle čeho můžeme vyhodnotit, že se musíme víc zamyslet nad tím, co jíme? Ačkoliv nejsme všichni úplně stejní, máme jinou tělesnou skladbu, různé potřeby, odlišné chutě či sílu projevů cukrovky, naše základní výživové potřeby i se řídí stejnými principy. A podobně je tomu i v případě vlivů na glykémie.
Správně poskládaný jídelníček, spolu s dalšími faktory zdravého životního stylu, dodává živiny nutné pro správné fungování organismu, pomáhá dosahovat a udržovat dobrou fyzickou a psychickou kondici a podporuje efektivní trávení a pestrý mikrobiom.
Ale i pokud už se nějaká chronická nemoc projevila, například právě cukrovka, strava je stále nesmírně důležitá. Může průběh choroby výrazně ovlivnit, pozitivně i negativně. Někdy máme pocit, že se stravujeme zdravě a správně, ale přesto nevědomě děláme zásadní chyby. Pojďme se tedy podívat, jaké jsou příznaky, když stravování diabetika není optimální a zasloužilo by si změny.
1. Vysoké kolísání glykémií
Našemu tělu škodí nejen zvýšené hladiny krevního cukru čili hyperglykémie, ale i hodnoty příliš nízké neboli hypoglykémie a také jejich vysoký variabilita. Ačkoliv je určité kolísání glykémií naprosto normálním jevem, příliš prudké a velké změny koncentrace glukózy v krvi již můžeme označit za příznak nemoci … a také právě následek špatně poskládaného jídelníčku, případně nevhodně nastavené kombinace stravy a léků.
Typickou příčinou zvýšených a silně proměnlivých hladin cukru v krvi je jídlo, které obsahuje příliš mnoho sacharidů, zejména těch s vysokým glykemickým indexem, jako jsou cukr, bílá mouka, necelozrnná rýže, běžné těstoviny, škrob, maltodextrin, koncentrát ovocné šťávy, džus a nebo i hroznové víno či banán. Častou chybou jsou i pokrmy chudé na vlákninu a bílkoviny, tyto dvě složky, a rovněž i tuky, totiž zpomalují vstřebávání sacharidů do krve. Pomáhají tedy stabilizovat glykémie.
Je proto naprosto zásadní, aby si diabetik dostatečně často kontroloval hladiny cukru v krvi po jídle pomocí glukometru, eventuálně kontinuálního senzoru glukózy. Při dobře kompenzované cukrovce se hodnoty 1 až 2 h od začátku konzumace pohybují do 7,5 mmol/l. Silné kolísání glykémií se může projevovat například i náhlými záchvaty hladu či chutí, rychlými změnami nálad a prudkým nástupem únavy (až takzvané mozkové mlhy) po předchozím přílivu energie.

2. Nezdravá tělesná skladba
Ne vždy musí být rizikový poměr tuků a svalů a poznat na první pohled. Vysoké množství podkožního tuku sice odhadneme snadno, mnohem větším problémem pro zdraví je ale nízký podíl svalové tkáně a tuk uložený ektopicky – ve svalech a orgánech.
V případě klasické nadváhy mívají ženy se zvýšeným množstvím ektopického tuku postavu ve tvaru jablka, spíše než hrušky či přesýpacích hodin. U mužů se vytrácí postava typu Y a objevuje se vystouplé tvrdé břicho. Nicméně i člověk, který se zdá navenek hubený, může trpět takzvanou štíhlou obezitou. Pravděpodobně ale bude mít větší poměr obvodu pasu k výšce postavy, nižší množství HDL-cholesterolu a vyšší hladiny triglyceridů v krvi než skutečně metabolicky zdravý člověk.
A právě ektopický tuk, zejména ztukovatělá játra a slinivka, se pojí s prediabetem a diabetem 2. typu. Pro snížení glykémií nalačno až dosažení remise cukrovky 2. typu je klíčovým zhubnutí tuku z jater a slinivky. Běžná rada je méně jíst a více cvičit – a úplně stejně běžně tato rada k požadovanému výsledku nevede.
Ano, je potřeba snížit energetický příjem, ale naše tělo není nějaký jednoduchý stroj, který jen pálí kalorie. A špatnou stravu nepřecvičíte, nevyběháte. Našemu organizmu musíme dodat stavební, funkční a opravný materiál čili bílkoviny a také spoustu vitamínů, minerálů a dalších bioaktivních látek, zasytit se na dostatečně dlouho, ale současně nezkonzumovat příliš mnoho kalorií.
3. Časté pocity hladu a chutě
Pokud už hodinu, dvě po jídle máte potřebu opět něco konzumovat, nejspíš se nestravujete úplně správně. Dlouhodobý pocit zasycení totiž pramení zejména z pokrytí nutričních potřeb našeho těla a méně pak z objemu potravy a zaplnění žaludku. Jakmile nesníme dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů, náš organizmus se je snaží získat, snaží se nás přesvědčit k další konzumaci.
Pokud konzumujete vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty, přejídání se jimi nemusí být otázkou slabé vůle. Tyto rádoby potraviny jsou jak chudé na potřebné živiny, tak jsou mnohdy i vyvíjeny tak, aby bylo dosaženo maximálního bodu blaženosti (anglicky liss point). To je takové složení produktu, které vás nutí daný výrobek jíst a jíst a jíst, často a hodně! Navíc mohou mít negativní vliv na stav našeho trávení a mikrobiomu.
Přemnožené patogenní mikroorganizmy, vznik určitých látek ve střevech, nedostatek některých živin, různé závislosti a silné výkyvy glykémií ovlivňují naše hormony a takzvanou osu střeva-mozek. Mohou přispívat k záchvatům vlčího hladu a k chutím na sladkosti a jiné, ne zrovna zdravé výrobky. A to může dál navyšovat kalorický příjem.

Vím, že se nestravuji správně – co dál?
To, co jíme, působí nejen na naše hladiny cukru v krvi a celkové fyzické zdraví, ale rovněž i naši aktuální náladu a dlouhodobý psychický stav. Dobrá zpráva je, že právě stravu máme plně ve svých rukou.
Je potřeba co nejvíce omezit až úplně vynechat vysoce zpracované potravinářské produkty a další “prázdné kalorie”, jako jsou rafinované sacharidy a rafinované tuky, a jídelníček naopak založit na základních a minimálně zpracovaných potravinách. Taková strava je plná důležitých živin a dobře sytivá. Adekvátní jídelníček vede k normálním hladinám krevního cukru, pomáhá regulovat kalorický příjem a tlumit chutě na sladké a jiné nevhodné produkty.
Do zdravého diabetického jídelníčku patří především maso, vnitřnosti, domácí masokostní vývar, ryby, vejce, neochucené mléčné výrobky, zelenina, koření, sůl a z tuků máslo, ghí, sádlo a za studena lisovaný olivový, avokádový či kokosový olej. V rozumné míře, s ohledem na kalorický příjem je možné zařadit i tučnější potraviny, jakos jsou ořechy a semínka, kvalitní vysokoprocentní čokoláda a uzeniny s vhodným složením. Mnohdy není ani nutné se vyhýbat ovoci, správně připraveným luštěninám, tedy namočeným a doměkka uvařeným, a celozrnným obilninám, například kvasovému chlebu nebo fermentované kaši. Je ale potřeba sacharidy rozdělit do více porcí během dne a řídit se podle glykémií po jídle.
Každý pokrm, jak obědy a večeře, tak i snídaně a svačiny, by měl obsahovat dostatek bílkovin a přiměřeně vlákniny. To vám pomůže stabilizovat glykémie po jídle, nepřejídat se a zároveň vydržet dostatečně dlouho sytí.
Vaše zdraví by mělo být na prvním místě! Strava je jedním z jeho základních stavebních kamenů a je škoda, kdybyste si zbytečně škodili. Zjistěte, jak zhubnout a zlepšit glykémie pomocí změny stravy a životního stylu z pohodlí vašeho domova. Načerpejte od odborníků informace o cukrovce 2. typu a její remisi a také spoustu motivace na Dia Kongresu, který bude probíhat od 14. dubna 2025 – online a zdarma.
Více o stravování, inspirace na vaření či zajímavé tipy a triky pro lepší glykémii najdete u nás ve skupině na Facebooku. Staňte se součástí naší komunity.