Cukrovka 2. typu a dezerty: Osvěžující letní dia dezerty
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 18.8.2025
Cukrovka 2. typu a dezerty: Jak si užít sladké dobroty s cukrovkou během horkých letních dní? Máme pro vás 10 tipů…

Léto je v plném proudu – venku to voní po ovoci, zmrzlinách a sladkých letních koláčích. A pokud jste patřili mezi ty, kdo si dříve rádi dali něco na zub, může být cukrovka opravdu tvrdým zásahem do vaší každodennosti. Najednou přichází otázky: „Smím si vůbec něco dát?“ nebo „Co když zhřeším, zkazím si tím celý pokrok?“
Máme pro vás povzbudivou zprávu: úplně se vzdát chutí, které milujete, není nutné. Cílem není zakázat si všechno sladké, ale naučit se vybírat tak, aby vaše glykémie zůstaly ve zdravých hodnotách a dařilo se vám při diabetu 2. typu tak potřebné snížení obvodu pasu, a vy si tudíž pochutnali s čistým svědomím.
V dnešním článku pro vás máme nejen praktické tipy, jak na dezerty a moučníky bez příliš velkých výkyvů glykémií, ale i konkrétní recepty na osvěžující letní dobroty. Léto je snad nejlepším obdobím, kdy se odnaučit tolik mlsat – a když už, tak vše lépe plánovat a dopřávat si zdravější alternativy. Horké počasí obvykle „samo“ snižuje chuť na těžké dorty a dezerty plné šlehačky a navíc je v sezóně spousta druhů ovoce s nižším obsahem cukrů.
Letní druhy ovoce
Většině z nás se vybaví jahody, borůvky, maliny, ostružin, rybíz, angrešt nebo meruňky, broskve, blumy a také švestky či křupavá kyselejší letní jablka a melouny. A právě toto čerstvé letní ovoce může být skvělým základem pro dezert, který vám nezhatí snahu o lepší hladiny krevního cukru a štíhlejší pas. Všechny tyto druhy ovoce obsahují méně sacharidů a mají nižší glykemický index než banán nebo hroznové víno. Díky tomu tolik nezvedají glykémie. Navíc je to ovoce plné antioxidantů, vitamínů a minerálních látek, které tělu jen prospějí.
Raději se vyhněte „zobání“ samotného ovoce mezi jídly, to je totiž vyloženě receptem na prudké výkyvy glykémií nahoru a dolů, jak na horské dráze. Základem zdravých hodnot a přiměřené variability hladin krevního cukru je zařazovat jakékoliv ovoce spíš v menším množství a ideálně jako součást hlavního jídla, případně jako dezert po nízkosacharidovém pokrmu bohatém na bílkoviny a zeleninu. Tím výrazně zpomalíte vstřebávání sacharidů do krve a utlumíte i následné chutě na další sladkosti a také záchvaty vlčího hladu.

Odlehčené dia dezerty a moučníky
Nezapomeňte si ale i zdravější mlsání správně naplánovat – zařadit ho do vašeho plánu příjmu sacharidů i kalorií. Pokud se stane, že přestřelíte, zachovejte klid a nevrhejte se do následné hladovky, neuvážených extrémních úprav jídelníčku nebo vysokých sportovních výkonů, především pokud berete antidiabetické léky či si pícháte inzulin. Mohlo by to rozkolísat hladiny krevního cukru ještě víc a zvýšit riziko vzniku hypoglykémie.
Nikdo není stoprocentní a zvláště začátky nejsou jednoduché. Některým lidem vyhovuje poskládat si nový jídelníček úplně od začátku a provést všechny změny najednou (pozor, samozřejmě po poradě s vaším lékařem a s patřičnými úpravami medikace). A jiní jdou raději cestou postupných menších změn, kdy se cítí psychicky mnohem více v pohodě.
Místo běžných přeslazených a nebo tučných moučníků a dezertů volte raději méně kalorické alternativy s nízkým obsahem sacharidů, a to zejména cukrů. Skvělou volbou mohou být “sladké” recepty založené na vejcích, tvarohu, cottage sýru, mozzarelle či řeckém jogurtu.
Místo běžné pšeničné mouky, která je plná škrobu, chudá na mikroživiny a má relativně vysoký glykemický index, můžete na občasné pečení používat výživově hodnotnější mouky ořechové a semínkové, například mandlovou a kokosovu, případně i luštěniny. Samozřejmě v rozumném množství, ať to nepřeženete s příjmem energie. V některých těstech najdete i zdravou zeleninu, například cuketu, červenou řepou či mrkev.

10 tipů na osvěžující letní dezerty pro diabetiky
Možností, jak si připravit lehký a chutný dia dezert, je naštěstí spousta – a nemusíte být ani zkušený cukrář. Připravili jsme pro vás několik jednoduchých letních receptů, které respektují pravidla stravování při cukrovce, ale zároveň potěší vaše chuťové buňky. Využívají sezónní ovoce a chytré kombinace ingrediencí. Vyberte si ten, který vám padne do oka – a třeba potěšíte i zbytek rodiny.
- Řecký jogurt s mrkví, jablky a ořechy
- Čokoládová pěna
- Chia “tiramisu” z řeckého jogurtu
- Borůvkovo-citronová tvarohová zmrzlina
- Malinová jogurtová zmrzlina
- Nepečený tvarohový dort s jahodovým želé nebo omáčkou
- Švestkové nízkosacharidové knedlíky
- Mozzarellové palačinky s tvarohem a ovocem
- Lívance z cottage sýra s jogurtem a borůvkovým přelivem
- Nadýchané vaječná omeleta s ovocem (jen místo banánu a manga zvolte raději broskve či blumy)
Závěrem…
Věříme, že vás naše recepty inspirovaly a ukázaly, že i s cukrovkou 2. typu si můžete dopřát sladkou tečku – s radostí a bez výčitek. S rozumným plánováním, vhodným kombinování jídel mohou často i menší změny ve složení znamenat velký rozdíl pro vaše glykémie i celkovou pohodu.
Pokud chcete ve změnách pokračovat dál a dozvědět se, jak si sestavit jídelníček, co jíst a čemu se raději vyhnout, doporučujeme začít kurzem DiaZáklad. Získáte díky němu důležité znalosti, na kterých můžete stavět – a možná vás překvapí, kolik sladkostí (v chytré podobě) v jídelníčku zůstane.