Dezerty a cukrovka: Jak si dopřát něco sladkého i při cukrovce
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 30.4.2025
Dezerty a cukrovka: máte prediabetes nebo diabetes 2. typu a trápí vás pocit, že si nikdy nebudete moci ani trochu zamlsat? Při správném výběru sladkých pochoutek a dodržování několika zásad to ale jde…

Dezerty a moučníky patří k životním radostem mnoha lidí, diabetiky nevyjímaje. Když vám lékař oznámil diagnózu cukrovka, možné jste se vyděsili, že je veškerému mlsání už navždy konec. Život s diabetem ale nemusí být o „zakázaných“ potravinách. S rozumem a správnými úpravami mohu být i sladkosti součástí vašeho jídelníčku. Samozřejmě tím nemyslíme běžné nebo rádoby ”dia” oplatky, čokoládové tyčinky, bonbóny či klasické domácí moučníky a nabídku cukráren. Poradíme vám, jak na to lépe!
Cukrovka 2. typu je především o chytřejších volbách a kontrole množství sacharidů a také kalorického příjmu. Moučníky, dezerty a jiné sladkosti plné cukru, bílé mouky a mnohdy i nekvalitních tuků a potravinářských aditiv nejsou nic zdraví prospěšného. Ale to neznamená, že musíte sladké úplně vyškrtnout. Pojďme se společně podívat, jak sladké pochoutky zařadit do diabetického jídelníčku správně – bez prudkého výkyvu glykémií a bez přibírání!
Vhodný moučník či dezert by měl respektovat následující zásady:
- velmi málo cukrů: není přidán žádný cukr nebo jen nízké množství (příkladem je 85 až 100% čokoláda), či je cukr nahrazen menším množstvím přijatelných alternativních sladidel, jako jsou erythritol, xylitol, steviol-glykosidy a čekankový sirup bez sukralózy
- obsah vlákniny: místo bílé mouky, škrobu a dalších surovin s vysokým obsahem sacharidů a vysokým glykemickým indexem je použita například mouka mandlová, kokosová, mleté ořechy a nebo menší množství celozrnné mouky
- dostatek bílkovin: zdroje proteinů jako vejce, tvaroh, mozzarella nebo tvaroh pomáhají stabilizovat hladiny cukru v krvi po jídle
Mějte ale na paměti, že i zdravější a hladinám krevního cukru příznivější sladkosti se stále počítají do celkového kalorického příjmu. Dezert či moučník není hlavní chod, přistupujte k nim jako k drobné radosti – malé porci, ideálně po správně poskládaném hlavním jídle.
Někdy můžeme nabýt dojmu, že co je bez cukru, tak je bez rizika. Mnoho průmyslově vyráběných sladkostí označených “dia”, “protein” či „bez přidaného cukru“ je ale slazeno fruktózou, maltodextrinem, koncentrátem ovocné šťávy, nebo umělými sladidly, jejichž konzumaci nemůžeme doporučit. Před koupí vždy zkontrolujte složení a štítek výživových hodnot. Obvykle zjistíte, že je výrobek i přes líbivý obal plný sacharidů a navíc i řady přísad, kterým je lepší se vyhnout. Vsaďte raději na domácí přípravu!

Dezerty a cukrovka: Recepty
Skvělým dezertem je ovoce, především, když ho doplníte dostatečně velkou porcí bílkovin. Drobné bobuloviny, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt či moruše a muchovník, až už čerstvé nebo mražené, znamenají pouze nízkou glykemickou nálož a jsou plné zdraví prospěšných minerálních látek, vitamínu C a dalších antioxidantů. V přiměřeném množství jsou skvělou volbou i třešně, višně, meruňky, broskve, švestky, jablka, hrušky, kiwi, mandarinky či pomeranče.
- Pečený tvaroh s jahodami
- Třešňová bublanina
- Jablečný závin
- Obložený talířek s ovocem
- Vaječné palačinky s tvarohem a ovocem (banán raději nahraďte raději kiwi nebo jiným méně sladkým ovocem)
Sáhnout můžete také po receptech na nízkosacharidové moučníky a dezerty. Možná jste si všimli, že bývají docela často energeticky vydatnější – obsahují více tuku, například z mandlové mouky, ořechů, mléčných výrobků nebo kokosového mléka. Na první pohled to může působit odstrašujícím dojmem. Ale vězte, že v rámci správně sestaveného jídelníčku je snazší si poradit s vyšší kalorickou hodnotou občasné sladkosti, než řešit následky prudce vystřelené glykémie.
Tuky a bílkoviny totiž pomáhají zpomalit vstřebávání sacharidů, kterých je v těchto receptech navíc málo. To brání rychlým a nadměrně velkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Pokud si dobře rozvrhnete jídla během dne a nízkosacharidový dezert zařadíte vědomě – místo části hlavního jídla a nebo jako součást plánovaného příjmu energie, můžete si sladkou tečku užít s menšími obavami o své glykémie i obvod pasu.
- Cuketový perník s čokoládovou polevou
- Mandlové muffiny z hnědého másla
- Citronový krém se šlehačkou a borůvkami
- Malinovo-limetkový termix
- Meruňková zmrzlina z mozzarelly

Sladké může být součástí vašeho života! Pamatujte: lepší je plánovaný, vyvážený moučník či dezert, než nečekaný „vlčí hlad“ a honba za sladkostmi, která často končí nešťastnými volbami a glukometrem ukazujícím příliš vysoko hodnotou krevního cukru. Nejde o to si mlsání zakázat úplně, ale naučit se je vnímat jako občasnou radost, která je chytře upravená a vhodně zařazená do celkového stravovacího plánu.
Pokud se chcete naučit, jak si lépe plánovat jídelníček a sledovat své glykémie, skvělým pomocníkem vám může být DiaKlub. Součástí členství je, a to již od nejnižší úrovně, přístup k DiadDeníku – chytré webové aplikaci, která vám pomůže zaznamenávat jídla, kontrolovat příjem bílkovin, sacharidů, tuků i kalorií, hlídat hodnoty krevního cukru a také sledovat vaše pokroky. Snadno tak zjistíte, jak různé moučníky a dezerty i hlavní jídla ovlivňují vaše výsledky, a můžete se rychle učit, co vám prospívá. A můžete si z ní vyjet i report pro vašeho lékaře! Péči o vás mu tak velmi usnadníte.