DIA POD KONTROLOU - vzdělávací minikurz pro pacienty s diabetem 2. typu

Dieta při cukrovce: Jak na zdravý jídelníček pro diabetiky 2. typu

Tým Jídelní plán – Nutriční terapeutka Mgr. et. Mgr. Adéla Kábelová | 26. 9. 2023

Cukrovka 2. typu (diabetes 2. typu) je onemocnění, jehož léčba by měla být z velké části zaměřena na úpravu našich stravovacích návyků – našeho jídelníčku. Mnoho pacientů si láme hlavu s tím, jak vlastně dieta při cukrovce vypadá. Zda musí být utrpením, kdy je člověk o hladu a jí jen nízkotučné výrobky. Nebojte se, nemusí! Správná strava při cukrovce by měla být sestavena tak, aby udržovala hladinu cukru v krvi v normálních zdravých hodnotách a případně pomáhala s redukcí tělesné hmotnosti. Zároveň by měla obsahovat všechny důležité živiny a také nám chutnat.

dieta při cukrovce - jídelníček nemusí být nuda

Hned zpočátku je dobré zmínit, že při cukrovce 2. typu neexistuje jen jedna správná dieta. Pro člověka s diabetem 2. typu může být vhodná jak běžná (tzv. racionální středomořská) strava, tak pod dohledem lékaře a nutričního terapeuta i strava s omezením příjmu sacharidů (nízkosacharidová nebo ketogenní strava ze základních potravin), případně i správně poskládaná vegetariánská strava. Každému vyhovuje něco jiného. Přestože se od sebe tyto styly stravování velmi liší, stále mají několik společných znaků – ty je dělají vhodnými právě pro jedince s cukrovkou 2. typu. Pojďme se na ně nyní společně podívat.

Dieta při cukrovce – vhodné a nevhodné potraviny

Co jíst při cukrovce?

Správná strava by pro zdravého jedince, stejně jako pro jedince s cukrovkou 2. typu, měla být převážně založena na tzv. základních neboli skutečných pravých potravinách. Jedná se o potraviny, které mají jednoduché složení a přirozený vzhled (takový, jak se potravina vyskytuje normálně v přírodě, případně jemu velmi podobný). K základním potravinám patří maso, ryby, vajíčka, mléko a mléčné výrobky, zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny a kvalitní výrobky z nich (např. kváskové pečivo), ořechy a semínka. Tyto potraviny jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, vlákninu a další důležité živiny, které podporují naše zdraví. Proto by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Opravdovému jídlu se věnuje například web Co jíst – může být dalším zdrojem inspirace.

Co nejíst při cukrovce?

Kromě těchto základních potravin nalezneme v obchodech bohužel i celou řadu méně vhodných potravin, které označujeme jako průmyslově zpracované potraviny. Poznáme je často už podle složení – mívají dlouhý seznam složek s nesrozumitelnými názvy ingrediencí. Typickými zástupci jsou třeba sladkosti, chipsy, různé polotovary, instantní výrobky, trvanlivé pečivo nebo sladké nápoje. Tyto potraviny nejsou příliš kvalitní a obsahují jen minimum živin. Častý je například nedostatek bílkovin, což znamená, že nás tyto potraviny moc nezasytí. Dále mohou obsahovat nevhodné tuky a přidané cukry nebo jiná sladidla, která zase zvyšují hladinu cukru v krvi (tzv. glykémií). Navíc jsou často kalorické a brání úspěšnému hubnutí. Proto uděláme lépe, když tyto potraviny v naší stravě omezíme, případně i zcela vyloučíme. Našemu zdraví, totiž vůbec neprospívají. 

hladina cukru v krvi je ovlivňována z velké míry stravou

Co pomůže s hubnutím a stabilizuje hladinou cukru v krvi? Dostatek bílkovin!

Jídelníček pro člověka s diabetem 2. typu by měl obsahovat dostatečné množství bílkovin. Jedná se totiž o zcela klíčovou živinu, a to hned z několika různých důvodů. Bílkoviny mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi, a navíc ji pomáhají stabilizovat (brání jejím prudkým výkyvům směrem nahoru i dolů). Umí totiž zpomalovat trávení a vstřebávání sacharidů do krve, čímž zpomalují vzestup hladiny cukru v krvi. Ideálně tedy sacharidy konzumujeme společně s bílkovinami (viz dále).

Bílkoviny mají také důležitou roli při hubnutí, o které většina jedinců s cukrovkou 2. typu usiluje. Bílkoviny pomáhají udržet svalovou hmotu a mají schopnost člověka na dlouhou dobu zasytit. Po jídle bohatém na bílkoviny tedy nedostaneme hned tak brzy hlad. Ideálně je zařazujeme ke každému hlavnímu jídlu, a i ke svačinám. Přednost dáváme živočišným bílkovinám, jako je maso, ryby, vejce a neochucené mléko a mléčné výrobky – ty jsou pro naše tělo lépe využitelné.

Každý člověk potřebuje trochu odlišný příjem bílkovin. Váš individuální příjem bílkovin vám rádi pomůžeme nastavit a naučíme vás, jak začít bílkoviny zařazovat do každodenní stravy v našem programu DiaZáklad nebo Život 2.0.

zásady stravování při diabetu zahrnují i příjem bílkovin

Strava při diabetu – nevynecháváme zdravé tuky

Tuky při cukrovce – ano, nebo ne?

Dříve se obecně věřilo, že tuky bychom měli v našem jídelníčku omezovat, a to zejména u osob trpících cukrovkou 2. typu. Pravdou ale je, že tuky jsou pro naše zdraví naprosto nezbytné. Jsou nejen nedílnou součástí každé naší buňky, ale potřebujeme je také pro využití některých vitamínů a tvorbu hormonů. Kromě toho jídlo s tuky také daleko lépe chutná. Jejich výhodou je i to, že nijak neovlivňují hladinu cukru v krvi. Tuky tedy můžeme v rámci zdravé stravy pravidelně zařazovat. Samozřejmě to ale s nimi zbytečně nepřeháníme, zvláště pokud se snažíme hubnout.

Pozor, nejsou tuky jako tuky!

Jaké tuky tedy ideálně vybírat? Zaměřit bychom se měli tuky ze základních potravin. Tedy z oříšků, semínek, avokáda, ryb a kvalitních tuků a olejů (například máslo a olivový olej). Naopak bychom měli omezit příjem tzv. transmastných kyselin, které se často vyskytují v průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou sušenky, chipsy, trvanlivé pečivo a podobné výrobky.

strava diabetika by měla obsahovat i tuky

Sacharidy mají v jídelníčku při cukrovce své místo, ale…

Sacharidy, na rozdíl od bílkovin a tuků, přímo zvyšují hladinu cukru v krvi. Proto je důležité, aby jedinci s cukrovkou 2. typu věděli, jak správně regulovat jejich příjem tak, aby hladina cukru v krvi po jídle zůstávala v normálních zdravých rozmezích. Raději vždy dáváme přednost sacharidům ze základních potravin, jako jsou celozrnné obiloviny a jejich produkty (například kvalitní pečivo, rýže natural, celozrnné těstoviny), luštěniny, brambory, batáty, mléčné výrobky a ovoce. Vyvarovat bychom se měli sacharidům obsaženým v průmyslově zpracovaných potravinách.

Na množství záleží

Při konzumaci sacharidů je také důležité dbát na množství. I když volíme celozrnné těstoviny, velká porce, kterou sníme najedou může stále způsobit výrazné zvýšení hladiny cukru v krvi. Sacharidová příloha (brambor, rýže, těstoviny apod.) by tedy měla být skutečně jen přílohou, nikoliv hlavní složkou pokrmu. Ideálně by měly sacharidy zabírat přibližně čtvrtinu jídelního talíře. Můžeme je částečně zkusit nahradit zeleninou.

Jak kombinovat sacharidy pro stabilní hladinu cukru v krvi

Sacharidy bychom také neměli konzumovat samostatně. Jak jsme již zmínili výše, bílkoviny a tuky dokáží zpomalit vstřebávání sacharidů do krve, čímž brání zvýšení hladiny cukru v krvi. Vhodné jídlo by tedy mělo obsahovat všechny tři živiny. Pohanka s bramborem tedy určitě ideálním pokrmem nebude – obě potraviny jsou totiž zdrojem sacharidů. K pokrmu tedy raději přidáme maso a část brambor a/nebo pohanky nahradíme zeleninou. 

Jak si správně poskládat jídlo (včetně konkrétních ukázek a receptů) vás rádi naučíme v našem programu DiaZáklad – obsahuje informace, které by měl znát každý jeden člověk s diabetem 2. typu. Najdete v něm také vzorové jídelníčky s recepty, abyste se měli od čeho „odrazit“ i odpovědi na další otázky jako…

  • Mohu při diabetu ovoce? Jaké je vhodné?
  • Jak jídlo upravit, aby tolik nezvyšovalo glykémii?
  • Co dalšího má na hladinu cukru v krvi po jídle vliv?

Hubnutí 

Je téměř pravidlem, že jedinci s cukrovkou 2. typu často potřebují snížit svoji tělesnou hmotnost. Nadváha a obezita jsou totiž hlavním rizikovým faktorem tohoto onemocnění a velmi úzce tak spolu souvisí. Zhubnutí nadbytečných kilogramů a dosažení normální zdravé tělesné hmotnosti jsou v léčbě cukrovky 2. typu zásadní. Nejen, že nám zhubnutí pomůže onemocnění lépe zvládat, ale může pomoci dosáhnout i tzv. remise cukrovky. To je stav, kdy dochází k ústupu cukrovky a člověk má glykémie dlouhodobě v normě (zdravé glykémie) i bez léků. Proto je vhodné jídelníček přizpůsobit tak, aby šly nadbytečné kilogramy dolů. Ideálně bychom toho měli docílit omezením množství stravy (kalorií). Tím vytvoříme tzv. negativní energetickou bilanci, kdy vydáváme více kalorií, než přijímáme stravou. Tím donutíme naše tělo, aby využilo vlastních tělesných tukových zásob a docházelo tak k úbytku hmotnosti. Jídelníček by vám měl být individuálně nastaven – každý máme jiné nutriční potřeby. Kromě změn ve stravování můžeme hubnutí podpořit i zvýšením fyzické aktivity. Určitě se ale nemusí jednat o nějaké náročné několik hodin trvající cvičení; často stačí jen začít pravidelně chodit na procházky.

dieta při cukrovce 2. typu nemusí být nuda

Jedna univerzální strava pro všechny neexistuje

Na závěr je důležité zdůraznit, že žádná univerzální diabetická strava, která by byla vhodná pro všechny, neexistuje. Každý jedinec má své vlastní specifické potřeby a preference – potřebuje jiné množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů. Někdo třeba trpí i na různé potravinové intolerance a/nebo alergie nebo mu určité potraviny nechutnají a ve svém jídelníčku je nechce. Každý stravovací plán by proto měl být individuálně přizpůsoben.

Odborná pomoc od lékaře nebo nutričního specialisty může být třeba i v případech, kdy se vám nedaří udržet normální hodnoty cukru v krvi nebo máte potíže s hubnutím. V boji s cukrovkou vám mohou pomoci programy DiaZáklad, nebo Život 2.0, které vznikly pod taktovkou specialistů z řad lékařů a nutričních specialistů. DiaZáklad obsahuje 10 klíčových lekcí, je základní verzí programu, která jako stravovací režim využívá racionální středomořskou stravu. Program Život 2.0 nabízí přes 45 lekcí, podporu nutričního terapeuta a kromě středomořské stravy i výběr ketogenní, nízkosacharidové nebo nízkoenergetické stravy. Je tedy vhodný hlavně pro ty, kteří s cukrovkou chtějí opravdu zatočit a pokusit se dosáhnout remise nebo výrazného zlepšení. V obou programech naleznete potřebné informace týkající se cukrovky 2. typu, abyste věděli, jak dosáhnout svých cílů, a to bez zbytečných přešlapů.

Vzorový jídelníček při cukrovce 2. typu zdarma

Jak už jsme si vysvětlili, jedna univerzální strava neexistuje – přesto jsme si pro vás připravili e-knihu, která obsahuje vzorový jídelníček pro diabetiky 2. typu. Proč? Jídelníčky vám totiž mohou pomoci začít se změnou stravování – ukázat vám, jak zhruba může vhodné stravování při prediabetu a diabetu 2. typu vypadat. Berte ho proto spíše jako inspiraci, ne přesný návod, který vás dovede k vašemu cíli.

Jídelníčky v e-knize nejsou sestaveny na míru, ale jsou počítány pro průměrnou ženu se sedavým zaměstnáním a mírnou fyzickou aktivitou, na přibližně 7000 – 7600 kJ/den. Vaše potřeby (nutriční cíle kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů) mohou tedy být značně odlišné. Samozřejmě je třeba váš jídelníček také korigovat dle glykémií, které naměříte po jednotlivých jídlech.

Pro každodenní praxi je nejpřínosnější a nejjednodušší naučit se stravě rozumět. Když pochopíte, jak si jídlo “poskládat” v rámci dne i jednoho chodu, nebudete už závislí na jídelníčcích nebo pomoci nutričního terapeuta.

Přejeme vám krásné glykémie a mnoho odhodlání na vaší cestě životem.

vzorový jídelníček při cukrovce 2. typu ke stažení

Zveme vás na bezplatný online minikurz

Diagnostikovali vám cukrovku 2. typu a cítíte se zaskočeni? Jste na začátku své cesty a netušíte, co všechno můžete udělat pro své zdraví? Nebo máte diabetes už déle, ale stále hledáte způsoby, jak ho efektivněji zvládat? Přihlaste se na náš bezplatný minikurz.

Diabetoložka MUDr. Hana Krejčí a další odborníci v rámci minikurzu vyvrátí a vysvětlí nejčastější mýty spojené s cukrovkou. Přihlaste se na https://www.setresdiabetes.cz/minikurz/ a vykročte do nového roku správnou nohou.

Mgr. et. Mgr. Adéla Kábelová - nutriční terapeutka z týmu Jídelní plán

Mgr. et. Mgr. Adéla Kábelová - nutriční terapeutka z týmu Jídelní plán

Je absolventkou magisterských oborů genetika a molekulární biologie na Přírodovědecké fakultě UK a nutriční specialista na 1. lékařské fakultě UK. V současné době dokončuje doktorské studium v oblasti, která propojuje genetiku s výživou. Konkrétně sleduje vliv různých přírodních látek na prevenci a léčbu metabolického syndromu a jak tyto látky působí na úrovni našich genů. Podílí se na programu DiaZáklad i Život 2.0, kde ji můžete potkat na živých webinářích.

Další články, které by vás mohly zajímat…

Ovoce a cukrovka 2. typu

Ovoce a cukrovka 2. typu

Ovoce je oblíbenou potravinou. Kvůli obsahu přirozených cukrů jsou ale otázky o jeho vhodnosti při cukrovce na místě. My vám povíme, jak ho do jídelníčku začlenit správně, aby glykémie nezvedalo příliš.

Velikonoce s cukrovkou 2.typu

Velikonoce s cukrovkou 2.typu

Velikonoce s cukrovkou 2.typu mohou představovat velkou výzvu. Jak si užít tyto svátky naplno a bez starostí či strachu z jídla? Máme pro vás pár tipů…

Chcete pro sebe více?

Vzorový jídelníček, tipy na zdravé recepty a komplexní informace?

V našich článcích najdete základní informace. To pravé „zlato“ na vás čeká v našich online programech. 

Online kurz DiaZáklad

Kurz shrnuje, co by měl znát úplně každý cukrovkář. Pro pacienty, kteří pro sebe chtějí “začít něco dělat” a poznat základy. 10 lekcí během 10 dní. 

vzdělávací program pro diabetiky život 2.0

Online kurz Život 2.0

Pro pacienty, kteří chtějí nemoc výrazně zlepšit nebo ji až úplně setřást (dosáhnout tzv. remise) a případně se i zbavit léků. 3 intenzivní měsíce změn a podpory. 

online nutricni poradenstvi pro diabetiky

Online nutriční poradna

Individuální nutriční konzultace s nutričním terapeutem přímo pro diabetiky 2. typu. Dlouhodobě udržitelné výsledky, bez extrémů, bez hladu i „zázračných pilulek a hubnoucích nápojů“.