DIA POD KONTROLOU - vzdělávací minikurz pro pacienty s diabetem 2. typu

Výživové směry při cukrovce 2.typu

Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 1.3.2024

Strava tvoří 80% úspěchu. A u cukrovky 2. typu to platí dvojnásob. K lepšímu zvládání onemocnění je třeba, aby pacienti upravili nejen životní styl, ale zejména své stravovací návyky. Jak na to? Které výživové směry jsou nejefektivnější?

Výživové směry

Jedním z klíčových faktorů léčby prediabetu a diabetu 2. typu (DM2) je strava. Správně nastavené stravování pomáhá udržet hladiny cukru v krvi, nebo-li glykémie, v normálních zdravých hodnotách. Je také prevencí vzniku komplikací plynoucích ze špatně kompenzované cukrovky, například poškození  očí, ledvin a cév, rozvoj srdečně-cévních chorob a diabetické nohy. 

K tomu, abychom si uměli správně nastavit jídelníček, je třeba zjistit, který z výživových směrů nám nejvíce vyhovuje. Mezi často používané a vhodné výživové styly pro pacienty s cukrovkou 2. typu patří středomořská a nízkosacharidová strava. Tak jako u všeho je vliv stravy velmi individuální a je důležité sledovat, co u vás na glykémie funguje a co ne.

Existují i další přístupy, které mohou mít ještě lepší výsledky, ale ty vyžadují dohled lékaře a nutričního terapeuta, kteří dobře znají váš zdravotní stav.

V tomto článku se věnuje výše uvedeným dvěma výživovým směrům. V případě, že byste se chtěli dozvědět o dalších možnostech úpravy jídelníčku a životního stylu, přihlaste se na další kolo našeho úspěšného minikurzu, který se bude konat 17. až 19. dubna 2024. Minikurz bude probíhat v naší skupině na Facebooku a je zcela zdarma.

Středomořské stravování

Jeden z nejhlavnějších a nejméně radikálních výživových směrů je právě strava ve středomořském stylu. Jídelníček je bohatý na zdroje bílkovin, nabízí také dost vlákniny ze zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných obilovin. I když je množství sacharidů vyšší, mají nižší glykemický index. To vše pomáhá udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi.

Navíc tato strava obsahuje zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, například olivový olej, ořechy a semínka, které podporují zdraví srdce a zlepšují citlivost na inzulín.

Středomořské stravování, jak napovídá jeho název, vychází z tradičních jídelníčků národů okolo Středozemního moře. Jejich typickým znakem je konzumace 2 až 3 porcí ryb a mořských plodů týdně (vzhledem k naší lokalitě mírně přizpůsobujeme), pravidelně jsou zařazována také vejce, zakysané mléčné výrobky a sýry. Mezi další zdroje bílkovin patří i maso a vnitřnosti. Velkou část každodenního jídla tvoří zelenina, čerstvá i tepelně upravená.

Ovoce je při středomořské stravě zařazováno střídměji a nejí se jako samostatný chod, vždy je doplňováno bílkovinami. Na talíři se objevují i luštěniny, jako jsou fazole, čočka, cizrna a hrách, a také obiloviny, například ječmen, žito, pšenice, rýže, pohanka, jáhly a kukuřice, a to v celozrnné formě – celá zrna, kroupy, vločky, krupice, kvasové pečivo a těstoviny. Jídelníček doplňují ořechy, semínka, olivy a extra virgin olivový olej, případně nelokální avokádo.

Preferovány jsou tedy potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, mononenasycené tuky a zdroje sacharidů s nízkým glykemickým indexem, v několika menších porcích rozložených do jednotlivých jídel během dne. Obvykle jsou proto kromě hlavních chodů, tedy snídaně, oběda a večeře, zařazeny i 1 až 2 svačiny.

Zajímalo by vás jako taková strava může vypadat v praxi? Připravili jsme pro vás e-knihu, ve které naleznete vzorové středomořské a nízkosacharidové jídelníčky vhodné při cukrovce 2. typu. Ukázkové jídelníčky jsou vytvořeny na tři dny pro každý z těchto směrů. Stáhnout si ji můžete kliknutím na tento zvýrazněný text.

Výživové směry

Nízkosacharidové stravování

Můžete ho nalézt i pod anglickým označením low carb či zkratkou LC. Jak už název napovídá, jedná se o stravovací styl se sníženým množstvím sacharidů, tedy cukrů a škrobů. Nízkosacharidová strava funguje na principu minimalizace příjmu sacharidů, které mají přímý vliv na hladinu cukru v krvi.

Omezením sacharidů v jídelníčku se minimalizuje i potřeba produkce inzulínu, hormonu zodpovědného za přenášení glukózy do buněk, což je dobré zejména pro lidi pro lidi s inzulínovou rezistencí, která je právě s cukrovkou 2. typu spojena. Navíc je nízkosacharidová strava efektivní i při hubnutí. Redukce váhy či udržení optimální hmotnosti jsou ve většině případů klíčové pro lidi, kteří trpí diabetem a snaží se mít glykémie v normě.

U nízkosacharidového stravování je důraz kladen především na konzumaci živočišných zdrojů bílkovin – masa, vnitřností, ryb, vajec a mléčných výrobků. Jako příloha je k nim zařazována zelenina. Ovoce je v nízkosacharidové stravě obsaženo velmi střídmě, doporučeno je především to drobné bobulovité, například jahody, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz a angrešt.

Konzumovány jsou, s ohledem na kalorický příjem, i potraviny bohatší na tuky, jako ořechy a semínka, máslo, sádlo, olivy, avokádo a za studena lisované rostlinné oleje. 

Váš jídelníček by měl být upraven podle vašich individuálních potřeb, nejen chuťových, ale i výživových – v množství kalorií a zastoupení makronutrientů, tedy sacharidů, tuků a bílkovin. Dobře poskládaná low carb strava zahrnuje dostatek zdrojů bílkovin i vlákniny, především zeleniny. Snížení energetického příjmu ze škrobů a cukrů je vykompenzováno právě rozumně navýšenou konzumací tuků.

Vysoký pocit sytosti při správně sestaveném nízkosacharidovém stravování pomáhá snižovat energetický příjem, a usnadňuje tak hubnutí. Obvyklá jsou “jen” 2 až 3 denní jídla. Ale díky snížené konzumaci sacharidů nedochází i při menší četnosti jídel k velkým výkyvům hladin cukru v krvi během dne. 

Nicméně právě kvůli významně snížené konzumaci cukrů a škrobů je potřeba přechod na low carb stravu konzultovat s vaším lékařem. Některé typy antidiabetik jsou s nízkosacharidovým stravováním neslučitelné, v případě inzulínu je nutné upravit jeho typ či dávkování. 

Stravování u cukrovky 2. typu je velmi rozsáhlým tématem. Podrobně se jí věnujeme v našich 2 programech speciálně vytvořených pro pacienty s cukrovkou – DiaZáklad a Život 2.0. Pokud byste se chtěli dozvědět více o tom, jak si správně poskládat jídelníček, přečtěte si náš článek – Dieta při cukrovce: Jak na zdravý jídelníček pro diabetiky 2. typu, kde se tomu věnujeme.

Team Jídelní plán

Team Jídelní plán

Misí webové aplikace Jídelní plán je být pomocníkem na cestě pacientů k trvalé změně životního stylu a k jejich zdravějšímu JÁ. Chceme nabízet uživatelům kvalitní a ucelené informace o výživě a jejím vlivu na zdraví, v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a podporovat je ve změně pomocí naší webové aplikace a jejích programů Setřes diabetes a DiaMáma.

Další články, které by vás mohly zajímat…

Ovoce a cukrovka 2. typu

Ovoce a cukrovka 2. typu

Ovoce je oblíbenou potravinou. Kvůli obsahu přirozených cukrů jsou ale otázky o jeho vhodnosti při cukrovce na místě. My vám povíme, jak ho do jídelníčku začlenit správně, aby glykémie nezvedalo příliš.

Velikonoce s cukrovkou 2.typu

Velikonoce s cukrovkou 2.typu

Velikonoce s cukrovkou 2.typu mohou představovat velkou výzvu. Jak si užít tyto svátky naplno a bez starostí či strachu z jídla? Máme pro vás pár tipů…

Chcete pro sebe více?

Vzorový jídelníček, tipy na zdravé recepty a komplexní informace?

V našich článcích najdete základní informace. To pravé „zlato“ na vás čeká v našich online programech. 

Online kurz DiaZáklad

Kurz shrnuje, co by měl znát úplně každý cukrovkář. Pro pacienty, kteří pro sebe chtějí “začít něco dělat” a poznat základy. 10 lekcí během 10 dní. 

vzdělávací program pro diabetiky život 2.0

Online kurz Život 2.0

Pro pacienty, kteří chtějí nemoc výrazně zlepšit nebo ji až úplně setřást (dosáhnout tzv. remise) a případně se i zbavit léků. 3 intenzivní měsíce změn a podpory. 

online nutricni poradenstvi pro diabetiky

Online nutriční poradna

Individuální nutriční konzultace s nutričním terapeutem přímo pro diabetiky 2. typu. Dlouhodobě udržitelné výsledky, bez extrémů, bez hladu i „zázračných pilulek a hubnoucích nápojů“.